Counseling op werk

Mental Fitness
Om optimaal te presteren op werk is naast fysieke ook mentale fitness belangrijk. Net zoals een muisarm de alledaagse bezigheden enorm beïnvloedt, kan een probleem een persoon constant afleiden van datgene dat voor hem of haar belangrijk is.

Burn-out
1 op de 8 werkende Nederlanders heeft te maken met burn-out klachten. Onder hoogopgeleiden komen deze klachten zelfs vaker voor. Ongeveer 30% van deze mensen belandt in de WAO. Voor een bedrijf is burn-out dan ook een serieuze kostenpost.

Preventie
Voordat een persoon met burn-out te maken krijgt, zijn er al allerlei symptomen aanwezig. Stress, angst, neerslachtigheid, motivatieproblemen, privé of werkgerelateerde (relatie) problemen. Een persoon loopt hiermee rond en neemt niet de juiste stappen om het op te lossen. De begeleiding van een counselor is een effectieve methode om burn-out en andere arbeidsgerelateerde problemen te voorkomen en om mentale fitness te stimuleren. Daarbij zijn de kosten van counseling uiteraard veel lager dan de kosten van ziekteverzuim of verminderde prestatie.

Waarom counseling
Het counselingproces bestaat uit gesprekken en oefeningen waarbij wordt uitgegaan van het potentieel van de cliënt. De focus ligt op dat wat goed gaat en hoe dit verder te ontwikkelen. Door de vergroting van zelfkennis krijgt de cliënt beter inzicht in wat hij of zij denkt, voelt, kan en wilt. Hierbij vormt zich de mogelijkheid tot groei en ontwikkeling.

Counseling op werk
Op het moment dat iemand te maken heeft met stressklachten kan de drempel om hulp te vragen hoog liggen. Psychische hulp wordt vaak pas ingeschakeld wanneer er al sprake is van een serieus probleem of een stoornis. De reden dat de hulp vaak te laat komt heeft te maken met kosten van hulp, tijdsgebrek in verband met werk en gezin, wachtlijsten, etc. Deze redenen verdwijnen zodra de mogelijkheid bestaat om op werk deze benodigde hulp te krijgen. Een bedrijf kan namelijk een counselor inschakelen om werknemers tijdens reguliere kantooruren op kantoor te begeleiden.

Vertrouwelijkheid
Ook wanneer een derde partij zoals een werkgever de kosten van counseling op zich neemt, is de counselor gebonden aan een ethische code van geheimhouding.

Praktische zaken
Gemiddeld heeft een persoon 5-20 sessies nodig met een duur van 50 minuten. De eerste sessie neemt meestal zo’n 90 minuten in beslag. Voor meer informatie ben ik bereikbaar via 06-45180342 of info @ balanceyou.net.